Da bi znali samostalno zamijenili kotač i nastaviti vožnju opisali smo to u par koraka.

  • prije zamjene kotača potpuno uklonite vozilo s ceste da ne smetate ostalim vozačima u prometu.
  • postavite trokut za opasnost i to na udaljenosti od 100 metara iza i ukoliko ne možete riješiti kvar pozovite službu za pomoć na cesti.

Sigurnosni savjet: stavite vozilo s ručnim mjenjačem u prvu brzinu, automobil s automatskim mjenjačem u parking, zatim povucite ručnu kočnicu.

Postavite komad drveta ispred i iza kotača sa suprotne strane, kako bi stabilizirali automobil protiv kretanja.

KORAK 1 – Priprema

Proizvođači automobila ugrađuju osnovni alat i rezervnu gumu ispod poda prtljažnika, gdje biste trebali pronaći: dizalicu, rezervnu gumu i ključ za vijke kotača.

Preporuka: Neki proizvođači postavljaju alat u zatvoren spremnik unutar prtljažnika.

KORAK 2 – Odpustite vijke kotača

Prije podizanja automobila dizalicom, otpustite vijke ključem. Trebali bi biti dobro stegnuti, zato ako ih ne možete snagom ruku postavite ključ na glavu vijka i s jednom nogom pokušajte težinom tijela za odvijanje vijka. Smjer odvijanja je obrnut od smjera okretanja kazaljke sata.

Preporuka: Neki automobili imaju plastične poklopce kotača (radkapa) ili male plastične poklopce vijaka. Obavezno skinite ovakve dijelove kotača.

KORAK 3 – Dizanje automobila

Većina proizvođača automobila ugrađuje dijamantnu dizalicu (zbog oblika koji ima kad je potpuno otvorena). Najbitnije kod podizanja automobila je ispravno postaviti dizalicu ispod vozila. Trebate je gurnuti na metalni spoj šasije gdje mnoga vozila imaju ojačanje ili je mjesto za dizanje označeno strelicom. Postavite dizalicu direktno ispod i polagano okrečite osovinu dizalice, automobil će se polagano podizati. Budite sigurni da ste podigli automobil dovoljno visoko kako bi guma koju mijenjate bila u zraku.

KORAK 4 – Postavljanje rezervne gume

Kako ste vijke započeli okretati, sada možete jednostavno rukom ili ključem odvinuti do kraja vijke kotača. Skinite neispravan kotač i postavite rezervni tako da namjestite rupe na naplatku za vraćanje vijaka. Pritegnite ih ručno da budu čvrsto stegnuti.

Preporuka: Dok je automobil u zraku ne možete i ne morate stezati vijke ključemjer se kotač okreće. Dovoljno ih je stegnuti rukom.

KORAK 5 – Dotezanje vijaka

Kad je automobil ponovno spušten možete završiti dotezanje vijaka dijagonalnim redom. Tako ćete osigurati da je kotač dobro pričvršćen na automobilu.

Preporuka: Rezervni kotač nije napravljen za vožnju brzu kao i ostali kotači. Odvezite vozilo do vulkanizerskog servisa kako bi završili popravak.

Savjeti

  • nikad ne idite ispod vozila dok je na dizalici
  • ako ne znate promijeniti kotač, budite sigurni u svoje sposobnosti, alat i ispravnost rezervnog kotača na parkiralištu.

 

 

Izbornik