Nedovoljno napumpane gume ugrožavaju sigurnost prometa jer mogu potpuno izgubiti pritisak i time izazvati nesreću. Nizak tlak u gumama ima izrazito negativan utjecaj na trajnost guma, zbog prekomjernog oštećenja i stvaranja topline od savijanja u bočnom dijelu gume.

Istraživanja pokazuju, do 65% europskih automobila imaju pritisak u gumama manji od propisanog.

Vožnja s gumama na pravom pritisku je od najveće važnosti za sigurnost vozila. Samo ispravno napumpana guma drži opterećenje, drži cestu, troši manje goriva, proizvodi manje buke, ima kraći put kočenja i doprinosi dužem trajanju gume.

Nedovoljno napumpane gume mogu povećati potrošnju goriva do 4%, zbog toga jer zahtijevaju dodatnu energiju za kotrljanje, dok im je smanjen životni vijek gume za 45%.

Praćenje tlaka u gumama mora biti redovito. Kotač je cjelina (guma, naplatak i ventil) kojem se tokom vremena prirodno smanjuje pritisak. Sustavi nadzora pritiska (TPMS) na svim novim vozilima će pomoći vozačima da održavaju pritisak u gumama prema preporučenoj vrijednosti.
Prednosti TPMS za sigurnost i okoliš su definirani Regulativom 661/2009

[*] Europska komisija, Radni dokument, SEC (2008) 1908 (23.05.2008.) Aneks Regulative Europskog parlamenta

Znate li?
da 8 od 10 vozača u Europi vozi s nedovoljno napumpanim gumama. To je glavni uzrok gumi defekta. Pravilno napuhane gume nose teret, doprinose manjoj potrošnji goriva i proizvode manje buke.

Izbornik